Schatten voor het oprapen
Door klimaatverandering komen eeuwenoude voorwerpen uit smeltend ijs tevoorschijn. IJsarcheologen zoeken naar deze kwetsbare schatten in een race tegen de klok.
Door klimaatverandering komen eeuwenoude voorwerpen uit smeltend ijs tevoorschijn. IJsarcheologen zoeken naar deze kwetsbare schatten in een race tegen de klok.
We reizen door de ruimte naar het begin van de tijd. Daar zoeken we het antwoord op de vraag: hoe ontstond het heelal?
We staan aan de vooravond van een revolutie in elektrisch vervoer. In die revolutie, vindt expert energietransitie Auke Hoekstra, kan en moet Nederland wereldwijd vooroplopen.
De Leidse hoogleraar Ewine van Dishoeck bedacht een infraroodinstrument voor de nieuwe James Webb Space Telescope, die weldra zal speuren naar de oorsprong van sterren en planeten.
Twee jaar geleden verongelukten Marc Cornelissen en Philip de Roo in het Canadese poolgebied. Hoe kon hun expeditie zo misgaan?
Journalisten Peter Smolders en Lotte Stegeman fietsen ruim elfduizend kilometer van Florida naar Alaska. Over hun zoektocht naar het échte Amerika schrijven ze een boek.
Amerikanen verheerlijken graag hun eigen geschiedenis. Geldt dat ook voor hun belangrijkste filmstad? Op zoek naar de historie van Hollywood.
In de Kop van Noord-Holland ontrafelen moderne veredelaars de geheimen van de natuur, op zoek naar een plant die nooit ziek wordt en altijd goed smaakt.
De elektrische auto duikt overal in de media op. Toch rijdt hij op straat nog maar bitter weinig. Elektrisch rijden is zuinig, milieuvriendelijk en stil. Wat staat een grootschalige doorbraak dan nog in de weg?
Europa is in de ban van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Halverwege april legde hij met zijn aswolk het vliegverkeer in Noord-Europa plat. Twee weken eerder keek KIJK het natuurgeweld recht in de ogen.
De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) redt duizenden mensen per jaar. Sanne (14) en Danyon (13) varen een dag mee met de helden van de KNRM in Den Helder.
De Belgische ESA-astronaut Frank De Winne woont en werkt zes maanden aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Vanuit de ruimte sprak hij met National Geographic.
De ideeën van Wubbo Ockels over duurzaamheid en innovatie komen voort uit een onwrikbaar geloof in de wetten van de natuur: “Met procedures, politiek en emotionele argumenten moet je niet bij mij zijn. Iets werkt, of het werkt niet.”
Zeker is het nog niet dat ‘onze’ André Kuipers in 2011 voor zes maanden naar het internationale ruimtestation ISS mag. Maar de kans bestaat, dus werkt Kuipers keihard verder aan zijn missie bij het Johnson Space Center in Houston.
Bij aerobatics gaat het niet om snelheid of het imponeren van het publiek, wel om het perfectioneren van je vliegkunsten. Verslaggever Sander Koenen bezocht het Dutch Open National Aerobatics Championship, ging mee de lucht in met een topluchtacrobaat en nam zelf de stuurknuppel ter hand.
Nederlandse heeft een rijke traditie in het ruimteonderzoek, die met de aanstaande lancering van het jongste instrument HIFI aan boord van de satelliet Herschel haar hoogtepunt beleeft.
‘Hoe zou het zijn om offshore te werken?’ Dat vroeg KIJK-verslaggever Sander Koenen zich af. In plaats van een foldertje door te bladeren, bracht hij hoogstpersoonlijk 48 uur door op een aardgasplatform in de Noordzee.
Bij brand rukken de mannen en vrouwen van de brandweer uit. Ze weten precies wat ze moeten doen, want dat hebben ze geoefend. Waar? Bij de gloednieuwe brandweerschool BOCAS in Amsterdam.
De Chileense Atacamawoestijn is een ideale plek om naar de sterrenhemel te kijken. Niet zo gek dus dat hier de grootste radiotelescoop ter wereld verrijst: ALMA. Maar werken op vijf kilometer boven zeeniveau heeft zo zijn nadelen…