Skip to main content

Verhalen

Nooit meer uitstellen!

Nog éven het nieuws lezen, Insta checken, en het weer bekijken. Hey, een appje! En voor je het weet is er weer een dag voorbij waarop je niks deed van wat je moest doen. Waarom stellen we taken zo graag uit? En hoe kun je dat voorkomen?

Hemels uurwerk

In Franeker staat ’s werelds oudste nog werkende planetarium, gebouwd in de achttiende eeuw door Eise Eisinga. Deze maand maakt Unesco bekend of het werelderfgoed wordt.

Weldoener of egoîst?

Op weg naar huis van je vrijwilligerswerk help je een oudere dame veilig oversteken. Daarna geef je twee euro aan een thuisloze. Heb je nu drie goede daden gedaan? Of deed je het omdat je er zelf ook baat bij hebt?

Schatten voor het oprapen

Door klimaatverandering komen eeuwenoude voorwerpen uit smeltend ijs tevoorschijn. IJsarcheologen zoeken naar deze kwetsbare schatten in een race tegen de klok.

‘De zoektocht naar donkere materie wordt steeds spannender’

Al veertig jaar speurt Koen Kuijken de hemel af naar donkere materie. Met steeds betere telescopen maakt de Leidse sterrenkundige het onzichtbare zichtbaar.

Inflatie was een feest

De inflatie bereikte in 2022 een recordhoogte van 14,5 procent. Met dezelfde hoeveelheid geld kunnen we nu minder kopen. Hoe kan dat? Is dat erg? En wat staat ons financieel nog te wachten?

Hysterie op de huizenmarkt

De huizenprijzen in Nederland zijn in tien jaar tijd verdubbeld. Is dat iets nieuws? Of werden stenen altijd al meer waard? Historici zochten naar antwoorden in het Amsterdam van de achttiende eeuw.

Wie vrij is, denkt na

In het ‘vrije’ Westen mogen wij denken en zeggen wat we willen. Dat is mede te danken aan de Nederlandse filosoof Baruch Spinoza. 350 jaar geleden bouwde hij het fundament van onze moderne maatschappij.

Wij zijn de elektrische wegbereider

We staan aan de vooravond van een revolutie in elektrisch vervoer. In die revolutie, vindt expert energietransitie Auke Hoekstra, kan en moet Nederland wereldwijd vooroplopen.

Zwak signaal? Grote ontdekking!

De Leidse hoogleraar Ewine van Dishoeck bedacht een infraroodinstrument voor de nieuwe James Webb Space Telescope, die weldra zal speuren naar de oorsprong van sterren en planeten.

Het internet van de natuur

Ecologisch ingenieur Nadina Galle pleit voor een beter evenwicht tussen mens en natuur in steden. Hoe? Door toepassing van moderne technologieën.

De vergeten mannen van Apollo

De eerste maanwandeling (Apollo 11) wordt wereldwijd herdacht. Maar wie praat ooit nog over de wegbereiders? Walt Cunningham (Apollo 7) en Rusty Schweickart (Apollo 9) blikken terug, met weemoed en trots.

‘Waarom? Omdat het ijs van de Noordpool er straks niet meer is’

Expedities naar de Noordpool worden zeldzamer doordat het ijs van de Noordelijke IJszee smelt. Poolreiziger, fotograaf en documentairemaker Sebastian Copeland hoopt er nog één groot avontuur te kunnen beleven. Voor het te laat is…

Zwart ijs

Twee jaar geleden verongelukten Marc Cornelissen en Philip de Roo in het Canadese poolgebied. Hoe kon hun expeditie zo misgaan?

Riding the Rockies

Journalisten Peter Smolders en Lotte Stegeman fietsen ruim elfduizend kilometer van Florida naar Alaska. Over hun zoektocht naar het échte Amerika schrijven ze een boek.

Na hoeveel tijd hou je van iemand?

Het begint met een vonk. Onverklaarbaar, mysterieus. Dan komt verliefdheid. Je kunt de wereld aan, slapen doe je niet, maar dat is niet erg, dat kan altijd nog. En dan daarna?

In de ban van de Uiver

Dankzij de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde het vliegtuig zich razendsnel. Maar voor gewone burgers bleef de luchtvaart nog jaren een ver-van-mijn-bedshow. Dat veranderde in 1934 met ’s werelds grootste luchtrace. En de heroïsche vlucht van ‘onze’ Uiver.

‘In zekere zin was ik de eerste astronaut’

Joseph Kittinger werd wereldberoemd toen hij in 1960 een parachutesprong maakte van 31 kilometer hoog. Maar ook daarvoor en daarna speelde de Amerikaan het nodige klaar.

Vergeten glamour

Amerikanen verheerlijken graag hun eigen geschiedenis. Geldt dat ook voor hun belangrijkste filmstad? Op zoek naar de historie van Hollywood.

Naar de perfecte plant

In de Kop van Noord-Holland ontrafelen moderne veredelaars de geheimen van de natuur, op zoek naar een plant die nooit ziek wordt en altijd goed smaakt.

Op jacht met de X-Hunters

Elk weekend speuren luchtvaartarcheologen in de Mojave-woestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten naar restjes vliegtuig. Hier vlogen pioniers met testvluchten naar eeuwige roem of eeuwige rust.

‘De maan is onwaarschijnlijk mooi’

Charlie Duke was de tiende en jongste mens ooit op de maan. Hij herinnert zich de missie van Apollo 16 tot in het kleinste detail. Met Know How blikt hij exclusief terug op de reis van zijn leven.

Met 800 km/u over het zout

De ingrediënten: een enorme, afgelegen zoutvlakte, een flinke hoeveelheid gepimpte voertuigen en een groot aantal fanatieke snelheidsmaniakken. Het resultaat: de jaarlijkse Bonneville Speed Week.

Sportwagen met stekker

De elektrische auto duikt overal in de media op. Toch rijdt hij op straat nog maar bitter weinig. Elektrisch rijden is zuinig, milieuvriendelijk en stil. Wat staat een grootschalige doorbraak dan nog in de weg?

Zo dicht mogelijk op de vulkaan

Europa is in de ban van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Halverwege april legde hij met zijn aswolk het vliegverkeer in Noord-Europa plat. Twee weken eerder keek KIJK het natuurgeweld recht in de ogen.

‘Met succes schiet je niet zo heel veel op’

Op het eerste oog leidt bijzonder hoogleraar, filosoof en tv-persoonlijkheid Bas Haring een succesvol en gelukkig leven. Maar wie hem spreekt, wordt één ding pijnlijk duidelijk: Haring zit gevangen in zijn eigen succes. En hij is niet de enige.

Altijd klaar voor de crash

Het Search And Rescue squadron van de Koninklijke Luchtmacht staat 24/7 paraat om jachtvliegers in nood te redden. Zoals eerste luitenant Michael van Zuijdam, die in 2016 boven de Waddenzee zijn schietstoel gebruikte. Een reconstructie.

Tweedehands orgaan

Al ruim dertien jaar bakkeleit Nederland over donorregistratie. En nog steeds sterven mensen omdat ze te lang moeten wachten op een orgaan. Waarom halen wetsvoorstellen, tv-spotjes en zelfs De Grote Donorshow van BNN niets uit?

Mensen redden met de KNRM

De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) redt duizenden mensen per jaar. Sanne (14) en Danyon (13) varen een dag mee met de helden van de KNRM in Den Helder.

Kijken voorbij de horizon

De Belgische ESA-astronaut Frank De Winne woont en werkt zes maanden aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Vanuit de ruimte sprak hij met National Geographic.

Messias met een missie

Bij China denk je aan Mao Zedong en goedkope elektronica. Niet aan de grootste burgeroorlog uit de geschiedenis. Rond 1850 kwamen miljoenen Chinezen om… dankzij de ‘broer van Jezus’.

Bedreigde botten

Duizenden fossielenjagers zoeken in de VS naar de resten van dinosauriërs. Ze vinden dat ze zo de wetenschap dienen. Maar volgens professionele onderzoekers dienen ze vooral hun eigen portemonnee. Want fossielen zijn big business.

Afzien in de Arctic

Het Korps Mariniers is in staat om overal ter wereld op te treden. Ook in het Arctisch gebied. KIJK reist af naar de 69ste breedtegraad en ondergaat de ontberingen die horen bij de oefening Algor Bellator.

Ruimteschip aarde

De ideeën van Wubbo Ockels over duurzaamheid en innovatie komen voort uit een onwrikbaar geloof in de wetten van de natuur: “Met procedures, politiek en emotionele argumenten moet je niet bij mij zijn. Iets werkt, of het werkt niet.”

Hoe echter, hoe beter

Zeker is het nog niet dat ‘onze’ André Kuipers in 2011 voor zes maanden naar het internationale ruimtestation ISS mag. Maar de kans bestaat, dus werkt Kuipers keihard verder aan zijn missie bij het Johnson Space Center in Houston.

Vallen van 35.000 voet

Ineens duiken de commando’s op achter vijandelijke linies voor een geheime missie. Hoe ze dat doen? Met een parachutesprong van extreme hoogte bijvoorbeeld. KIJKverslaggever Sander Koenen reisde af naar de training in Arizona en sprong als eerste niet-militair mee.

Kopje onder

De Nederlandse onderzeedienst is net zo onzichtbaar als zijn boten. Zodat bijna niemand weet hoe het er op een onderzeeër aan toe gaat. Quest stapte aan boord voor een oefenpotje vechten. Met z’n allen in een ijzeren pijp en slapen in een torpedobed.

Puur vliegen

Bij aerobatics gaat het niet om snelheid of het imponeren van het publiek, wel om het perfectioneren van je vliegkunsten. Verslaggever Sander Koenen bezocht het Dutch Open National Aerobatics Championship, ging mee de lucht in met een topluchtacrobaat en nam zelf de stuurknuppel ter hand.

Ogen in de ruimte

Nederlandse heeft een rijke traditie in het ruimteonderzoek, die met de aanstaande lancering van het jongste instrument HIFI aan boord van de satelliet Herschel haar hoogtepunt beleeft.

48 uur offshore

‘Hoe zou het zijn om offshore te werken?’ Dat vroeg KIJK-verslaggever Sander Koenen zich af. In plaats van een foldertje door te bladeren, bracht hij hoogstpersoonlijk 48 uur door op een aardgasplatform in de Noordzee.

Kopje onder met een heli

Naar een offshore-installatie mag je niet zomaar. Als groentje moet je eerst op ‘helicopter underwater escape training’. Met als hoogtepunt: hoe ontsnap je uit een dichte heli die ondersteboven in een enorm zwembad hangt?

Zo vlieg je groener op vakantie

De luchtvaartsector groeit explosief. Steeds meer mensen nemen het vliegtuig, voor zaken of vakantie. Om de gevolgen voor het milieu zoveel mogelijk te beperken werken industrie, politiek en universiteiten samen aan een schonere luchtvaart.

Sterren kijken met een reuzentelescoop

In Nederland kun je nooit echt lekker sterren kijken. Daarom gaan Nederlandse sterrenkundigen naar Chili om onderzoek te doen. NGJ reisde met ze mee naar de grootste telescoop ter wereld…

Elke dag blussen op de brandweerschool

Bij brand rukken de mannen en vrouwen van de brandweer uit. Ze weten precies wat ze moeten doen, want dat hebben ze geoefend. Waar? Bij de gloednieuwe brandweerschool BOCAS in Amsterdam.

Sterren kijken op eenzame hoogte

De Chileense Atacamawoestijn is een ideale plek om naar de sterrenhemel te kijken. Niet zo gek dus dat hier de grootste radiotelescoop ter wereld verrijst: ALMA. Maar werken op vijf kilometer boven zeeniveau heeft zo zijn nadelen…

Op zoek naar het eerste licht

Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? Het lijken diep filosofische vragen, maar voor ESA’s nieuwe ruimtetelescoop Planck is het keiharde wetenschap. Planck gaat terug in de tijd, op zoek naar de toekomst… van het heelal!

Schaven aan seconden

Jankende motoren, knallende uitlaten en verbrand rubber. Op het motorcircuit moet je niet nadenken over het feit dat je 300 km/u rijdt, maar over de vraag: hoe kan ik nog sneller?

Het verhaal achter de verf

Vroeg-Nederlandse diptieken bevatten een schat aan historische informatie die zelfs voor het fijnste kennersoog verborgen blijft. Met moderne technieken zoekt kunsthistoricus Ron Spronk naar aanwijzingen áchter de verf en geeft hij de geschiedenis een nieuw gezicht.