Skip to main content

Het idee ontstond tijdens een college voor de Kinderuniversiteit in Groningen. Astronaut André Kuipers en ik vertelden basisscholieren over de fascinerende wereld van de ruimtevaart. We lieten filmpjes zien, deden experimenten, kinderen mochten vragen stellen. Hoe mooi zou het zijn, dacht ik, als we dit niet alleen in Groningen doen, maar in het hele land?

Samen met het Techniekpact, een organisatie die wetenschap en techniek promoot bij de schoolgaande jeugd, maakte ik een plan: we laten tien schoolklassen naar een bijzondere locatie komen. Lokale organisaties organiseren workshops, zodat de kinderen en hun leerkrachten meteen aan de slag kunnen met wetenschap en techniek. En André en ik vertellen het verhaal van een ruimtereis die boordevol wetenschap en techniek zit.

De Techniekpact Collegetour bleek een schot in de roos. Van 2014 tot 2019 bezochten we 49 locaties in alle provincies. Van collegezalen en theaters, tot het TT circuit in Assen en zelfs een voetbalstadion. Zo bereikten we 17.500 kinderen en hun leerkrachten. En nu maar hopen dat een groot deel daarvan kiest voor wetenschap of techniek.