48 uur meetrainen met de krijgsmacht

48 uur meetrainen met de krijgsmacht‘Schietterrein, levensgevaarlijk’. In mijn jonge jeugd reed ik om de week met de trein langs grote witte borden met daarop in rode letters deze tekst. Wat zou daarachter precies gebeuren, dacht ik?

Landmachtdagen, luchtshows en andere evenementen die ik in de jaren daarna bezocht konden mijn nieuwsgierigheid niet bevredigen. Ik moest te weten komen hoe Nederlandse jongens en meiden van de krijgsmacht zich voorbereiden op een militaire missie.

En zo begon mijn ‘alternatieve dienstplicht’. Voor het project 48 uur meetrainen met de krijgsmacht bezocht ik tien trainingen van verschillende krijgsmachtonderdelen: de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee. En waar mogelijk, trainde ik met de militairen mee. Ik maakte verhalen voor tijdschriften als Quest en KIJK, ik deed mijn eigen fotografie en maakte video’s van de avonturen die ik overal ter wereld beleefde.

De krijgsmacht zette alle deuren voor me open. Zo sprong ik met de commando’s in Amerika op acht kilometer hoogte uit een vliegtuig. Leerden mariniers me overleven boven de poolcirkel. Voer ik mee met de onderzeeboot Hr. Ms. Dolfijn. Spoten marechaussees pepperspray in mijn gezicht. En hing ik onder een helikopter van het Search & Rescue Squadron van de luchtmacht.