Skip to main content

Een astronaut en een humanoïde robot staan in een stadion, omringd door 13.000 mensen. Ze voeren een levendig gesprek over de toekomst. Ze maken grappen, lachen en high fiven.

Over vijftig jaar, met overal om ons heen kunstmatige intelligentie, is het vast de normaalste zaak van de wereld. Maar tijdens de show SpaceXperience Live – Into the Future, op 3 november 2018 in de Ziggo Dome in Amsterdam, was het aan mij om robot George van menselijke trekken te voorzien.

Robot George is een Robothespian van Engineered Arts in Penryn, Groot-Brittanië. Toen ik hem voor het eerst in de fabriek ontmoette, was ik meteen onder de indruk van zijn uiterlijk en de tools om hem te besturen. Met een headset en een touchscreen maakte ik George net zo nieuwsgierig als ik zelf ben – en een beetje brutaler. Zo vroeg hij live op televisie aan Linda de Mol of hij mocht poseren voor de cover van haar tijdschrift…

De talkshow Pauw! en een mediamiddag waren mooie opwarmrondes voor een optreden tijdens SpaceXperience Live – Into the Future van astronaut André Kuipers. Ruim 40.000 bezoekers zagen hoe George en André de toekomst van robots op aarde én in de ruimte bespraken – compleet met HAL 9000 imitatie voor de liefhebbers van sciencefiction. Het was waanzinnig spannend om de robot vanuit een kleine kleedkamer onder de tribunes live te bedienen. En een heel bijzondere samenwerking met het team achter SpaceXperience Live!