Ruimtevaart

KIJK – Hoe eindigt het internationale ruimtestation ISS?
Vijftien jaar en 80 miljard euro kostte de bouw van het ISS. Nu het af is, wordt voorzichtig vooruitgekeken naar het einde van het ruimtestation. Hoe en wanneer dat precies ‘uit de lucht’ zal vallen, is nog niet zeker. Maar één ding staat wel vast: het wordt een machtig vuurwerk

2013-09-01 ISS de-orbit-1

KIJK – Raketwetenschap voor gevorderden
Sinds het begin van het ruimtevaarttijdperk is bijna 10 procent van alle raketlanceringen fout gegaan. Elke mislukking betekent niet alleen een financiële aderlating, maar ook oponthoud voor het betreffende programma. Wat maakt het zo moeilijk om een raket de ruimte in te krijgen? En hoe vergroot je de kans op succes?

raketwetenschap-1

National Geographic – Ruimteonderzoek in Nederland
Nederlandse ingenieurs en wetenschappers bouwen al vijftig jaar aan meetinstrumenten die onze blik op het heelal en de aarde veranderen. Zo ontstond een rijke traditie in ruimteonderzoek, het vakgebied dat wetenschap en ruimtevaart verbindt.

ngm-ruimteonderzoek

National Geographic – André Kuipers’ droomvlucht
Eind 2011 vertrok André Kuipers voor een halfjaar naar het internationale ruimtestation ISS. In National Geographic een exclusieve voorpublicatie uit zijn biografie Droomvlucht over de koppeling van het commerciële vrachtschip Dragon met het ISS.

2012-10-26 NGM Droomvlucht voorpublicatie-1

KIJK – Andre Kuipers traint bij NASA JSC
ESA-astronaut André Kuipers traint over de hele wereld voor zijn volgende ruimtemissie: een half jaar aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Dus ook bij het legendarische Johnson Space Center in Houston, Texas.

kijk-jsc

Triv’ – Terug naar de oerknal
Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? Op deze filosofische vragen zoekt ESA’s ruimtetelescoop Planck een keihard wetenschappelijk antwoord. Planck gaat terug in de tijd, op zoek naar de toekomst… van het heelal!

planck