Pepperspray, pooltraining en een extreme parachutesprong, mijn jaren als ‘thrill seeker’ in de tijdschriftjournalistiek

Hoger, verder, sneller en vooral… spannender. Jules Unlimited meets Try Before You Die, maar dan op papier. Dat waren veel van mijn reportages in de jaren 2004 t/m 2011.

Nadat ik voor Quest meevoer met een onderzeeboot, kon ik vaker op pad met de krijgsmacht. Zo sprong ik op acht kilometer hoogte uit een vliegtuig met de commando’s, leerden mariniers me overleven boven de poolcirkel, spoten marechaussees pepperspray in mijn gezicht en hing ik onder een helikopter van het Search & Rescue Squadron. In anderhalf jaar ging ik de hele wereld over en trainde ik mee met tien verschillende krijgsmachtonderdelen. Behalve tijdschriftverhalen schreef ik over mijn ‘alternatieve dienstplicht’ ook dit boek.

Vulkaanuitbarsting
Mijn zucht naar adrenaline bracht me op bizarre plekken en in benarde situaties. Op IJsland bezocht ik met collega Fred Kamphues de brakende vulkaan Eyjafjallajökull. Om te kunnen ervaren hoe het leven op een offshore gasplatform is, ontsnapte ik eerst uit een gecrashte helikopter – onder water. En bij het NK-aerobatics haalde ik halsbrekende toeren uit in een klein vliegtuig waarvan de motor afsloeg bij elke looping.

245 km/u
Voor mijn spannendste thrill seeker reportage kroop ik in de huid van een motorcoureur. Met 245 kilometer per uur over het circuit en dan zo laat mogelijk remmen voor een haakse bocht. Niemand die me kon beschermen, geen ervaring om op terug te vallen, twee zenuwachtige vingers op de handrem…