Al vijftien jaar samenwerken met Nederlands enige astronaut

Andre Kuipers -4‘Hoe ruikt het in de ruimte?’
‘Wat is je grootste ruimteblunder?’
‘Kan je trampolinespringen op de maan?’
‘Hoe werkt een raket?’
‘Is de aarde echt een blauwe planeet?’
‘Ben je door het gat in de ozonlaag gevallen?’

Kinderen stellen de vragen bij de collegetour met André Kuipers die ik ontwikkelde en presenteer. Bij elke editie maken driehonderd basisschoolleerlingen een fascinerende ruimtereis vol video’s, proefjes en prachtige verhalen over wetenschap en techniek. ’s Middags gaan ze aan de slag met workshops en trainingen, om zelf te ervaren hoe het is om wetenschapper of techneut te zijn.

Minimale kosten, maximaal resultaat
De kindercollegetour begon met een eenmalig kindercollege in Groningen. Wat als we dit zouden doorontwikkelen tot een landelijke tournee waar scholen op kunnen inschrijven? Met universiteiten als gastheer en partners in de regio die helpen organiseren. Ik pitchte het idee bij het Techniekpact, dat meteen wilde samenwerken.

Nu gaat de Techniekpact collegetour het hele land door. Sinds de eerste editie in juni 2014 hebben we ruim tienduizend leerlingen bereikt op meer dan dertig verschillende locaties.


(Video: Enith van Tongeren)

Boeken, tv, theater en een spaaractie met Albert Heijn
Ik werk samen met André Kuipers sinds 2003. We maakten verhalen, boeken en een tv-programma over zijn avonturen als astronaut. Een experiment op de planken groeide uit tot een volle-zalen-tournee van bijna 150 ‘theatercolleges’. Ik was daarbij betrokken als spreekstalmeester en verkocht mijn eigen werk in een boekwinkeltje-op-locatie. In 2017 pakten we groot uit met de Albert Heijn spaaractie: ‘Een reis door de ruimte’.